donderdag 8 september 2011

Don 8 Sep (4de dag): De Dodengang

Ons oorspronkelijk programma voorzag een tocht naar De Moeren en Hondschote, maar we hebben dit aangepast (wat ingekort) gezien de nogal zware tocht gisteren.
We zijn dan rond 9u30 vertrokken richting Slijpebrug, opnieuw een stukje langs de vaart, en daarna het Nieuwe Slijbruggeleed naar knooppunt 13-12 en het (gedeeltelijk) beschermde natuurgebied  
Schuddebeurze

 gelegen ten oosten van de dorpskom van Lombardsijde, dat deel uitmaakt van een oud binnenduincomplex dat naar Vlaamse normen opmerkelijk gaaf is gebleven (d.w.z. gespaard van bouwwoede in de duinstreek).

Het gebied is uniek door het voorkomen van zure kopjesduinen en duinheidevegetaties die nergens anders aan de Vlaamse kust voorkomen. 



Verder via de knooppunten 12-9-8 naar Nieuwpoort, 


Het sluizencomplex "Ganzepoot"
Het sluizencomplex op en rond de Ijzer te Nieuwpoort wordt de "Ganzepoot" genoemd. Het heeft een dubbele functie. De vannen of uitlaatsluizen zorgen ervoor dat het drainagewater van de laaggelegen polders bij eb kan afvloeien, terwijl de sluizen het waterpeil van de kanalen ten behoeve van het scheepvaartverkeer regelen. 
De bouw van dit kunstwerk was een noodzaak omwille van de getijdenwerking, waarbij tweemaal per etmaal een hoogteverschil van ca. vier meter optreedt. Deze schommeling blijft door de sluizen beperkt tot de Havengeul; meer landinwaarts oefent de mens controle uit. De "Ganzepoot" is de scheiding tussen beide.


 



-













en via knooppunt 7-6 langs het Veurne-Nieuwpoort kanaal (het Langgeleed) naar Wulpen, Oostduinkerke en Koksijde 










Hier wordt een nieuw
golfterrein aangelegd.







Het Oud-Gemeentehuis van Oostduinkerke, is nu Erfgoedhuis.
Oostduinkerke is in 1976 met Koksijde gefusioneerd, en ook Wulpen werd hierbij geannexeerd.

Garnaalvisser te paard
De "Dansende Meisjes" van Peter Florizoone




In Koksijde-Bad hebben we de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk 
een bezoek gebracht; Diane was hier nog niet.

Toen deze monumentale kerk in de periode 1958-1965 naar ontwerp van de Brugse architect J. Lantsoght tot stand kwam, wekte zij grote verwondering omwille van haar modernistische stijl. De toename van het toerisme in Koksijde-bad in de jaren vijftig maakte de bouw van een tweede kerk noodzakelijk, naast de reeds bestaande parochiekerk Sint-Pieter in Koksijde-dorp. 
Het grondplan heeft de vorm van een hartmossel of kokkel en refereert naar de oorsprong van de naam van de badplaats. Koks zou immers van kokkel afkomstig zijn en ijde betekent inham. Dit ongewone grondplan beantwoordt uitstekend aan de liturgische eisen. De gelovigen worden zo dicht mogelijk bij het altaar gebracht en toch is er een duidelijke scheiding met het koor. Het betonskelet is bekleed met witte baksteen en valt op door zijn expressieve volume. Het stalen dak heeft de vorm van twee golven die tegen elkaar botsen en daarop is een kruisdragende sfeer te zien. De glasramen met abstracte vormgeving, naar ontwerp van J. Lefèvre en F. Kinnen, doen een betoverend kleurenspel ontstaan. Het interieur geeft een sobere en open indruk.   De kerk werd op 27 mei 2005 als monument beschermd. 


Het blauw overheerst in deze
"Kathedraal van het Licht"
Beeld in de Mariakapel
















































Drieluik "Van Kruis naar Verrijzenis" 
van Bert Verstraete.


eventjes pauzeren langs de Leopold III-laan (hier ben ik thuis!)

Het was weer een "regen en wind" dag, de capes zijn niet veel uitgeweest.


In Veurne, waar ik ben opgegroeid, heb ik geen nieuwe foto's gemaakt, maar voor de vervollediging, zal ik er toch maar enkele uit mijn archief bijvoegen. 

De markt 

Het Stadhuis









































Na onze lunch in "De Beurze" hebben Miet en ikzelf (nostalgie !!!!!)  onze respectievelijke ouderlijke woningen getoond; daarna ging het richting Nieuwstad, en via de knooppunten routes 19-73-18 (Avekapelle) waar we opnieuw het stratenplan van Miet hebben gevolgd tot in Rousdamme, dan richting Lettenburg,met een stop aan het

Russisch-Orthodox klooster en kerk 
"Parochie Moeder Gods, troosteres der bedroefden"










In de jaren 1980 werd hier een kloostergemeenschap gesticht met een kleine kapel. 
Het klooster is ingericht in een laag boerenarbeidershuis. In 1988 werd een kleine Russisch-Orthodoxe kerk gebouwd n.o.v. architect Hugo Dezutter (Veurne), naar verluidt naar het voorbeeld van een houten kerk van Novgorod. 
Eenbeukig kerkje opgetrokken uit eenvoudige materialen (betonsteen en gekleurde kunstleien). 
Opmerkelijk is het gekleurde dakenspel  en het kleine ajuinvormige torentje. 
We konden het jammer genoeg niet bezoeken.

Volgende stop :


Het was mijn eerste bezoek aan de "Dodengang", heel impressionnant, goed gedocumenteerd, en met oude foto's in de loopgraven.


De Dodengang  is een complex van bewaarde loopgraven uit WO1.
De Dodengang ligt naast een bocht van d de Ijzer in Kaaskerke.
Dit complex is het laatste stuk van het Belgische front uit de Eerste Wereldoorlog. 
Duizenden Belgische soldaten zijn er in de periode van 1914 tot 1918 omgekomen.











Het uitzicht over de bocht van de Ijzer.


We zijn langs de oude spoorweg "Frontzate" terug tot in Nieuwpoort gefietst.

De Frontzate 
is aangelegd op het voormalige traject van de spoorlijn van Diksmuide naar Nieuwpoort, soms ook gekend als Lijn 74.
 Vanaf 1983 werd deze verlaten en ondertussen opgebroken spoorweg als wandel- en fietsroute opengesteld.  Door het groot succes bij de fietsers en wandelaars werd voor een bredere en betere verharding geopteerd.





De nieuwe ‘Frontzate’ werd net voor de zomer 1990 heropend. 
Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog was ‘de Frontzate’ een belangrijke verdedigingslinie. Gedurende deze oorlog vervulde Lijn 74 een belangrijke strategische rol, ondermeer tijdens de onderwaterzetting van de IJzervlakte waarbij de spoorwegberm fungeerde als waterkering. Nog tijdens WO I, werden langsheen de spoorlijn kleine bunkers gebouwd. Deze bakstenen schuilplaatsen werden ingegraven in de spoorwegbermen. 

Het voormalige station van Pervijze



Hier ligt een landschapskunstwerk, van Lucas Coeman, dat verwijst naar WO1, als herdenking aan de lokale oorlogsgebeurtenissen.
104 gelijkvormige blokken in grijs beton werden in een welbepaald patroon in het weiland gelegd. De blokken vormen de getallen 4, 8, 19,14, 11, 11, 19 en 18, getallen die samen de data 4 augustus 1914 en 11 november 1918 vormen.




Dit "kunstwerk" werd gemaakt door William Livermore
en heeft de naam "Verbroedering 25-12-1942"
op Kerstmis !!





Van Nieuwpoort langs "ons kanaal" naar Meeuwenoord.
(het kanaal van Plassendale naar Nieuwpoort vormt de verbinding tussen het kanaal Brugge-Oostende en de Ijzer via de Ganzepoot in Nieuwpoort.)


Dit keer maar 72 kilometers gedaan.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten